Luottamus, selkeys ja yhteistyön voima: tradenomitutkintoa kehittämässä ja kohti väitöskirjaopintoja

Laurean liiketalouden tutkintoa kehittämässä
Liiketalouden tutkinnon yhteinen kehittämistilaisuus – kuvaaja Joel Korhonen

Kylläpä aika rientää. Tänään jään lomille ja vuoden vaihteessa tulee viisi vuotta kuluneeksi siitä, kun aloitin Laureassa kehittämispäällikkönä. Tuntuu aika uskomattomalta. Tehtävä on ollut äärimmäisen antoisa ja monipuolinen. Valtava määrä oppeja on tarttunut hihaan monellakin tasolla: johtaminen, sidosryhmäyhteistyö, pedagogiikka, kansainvälisyys, korkeakoulujen kehittäminen ja yhteistyö, jne.

Ensinnä on syvästi kiitollinen olo, kun olen saanut tehdä töitä hienojen ihmisten kanssa. On ollut varsinainen näköalapaikka toimia n. 30 hengen lehtoritiimin esihenkilönä ja johtaa Laurea-tasoisesti viidellä kampuksella + verkkotutkinnoissa opetettavaa liiketalouden tradenomitutkinnon kehittämistä. Meillä on tutkinnossa tosi hieno yli 100 hengen joukko työskentelemässä opiskelijoiden hyväksi.

Tulokset puhuvat puolestaan ja olen tosi ylpeä joukkueen tekemisestä: opiskelijat ovat tyytyväisempiä kuin koskaan ja Laureasta valmistuu ennätysmäärä tradenomeja sujuvasti määräajassa maaliin. Ja mikä tärkeintä, heistä liki kaikki saavat heti valmistumisensa jälkeen töitä! Tästä on hyvä jatkaa.

Omassa elämässä käynnistyy vuoden vaihteessa uusi jännittävä vaihe, kun aloitan väitöskirjaopinnot Tampereen yliopistossa talouden ja johtamisen tiedekunnassa. Tavoitteeni on suorittaa hallintotieteiden tohtorin tutkinto työn ohessa. Aihe varmasti tarkentuu vielä, mutta varmuudella aion tutkia työelämän ja korkeakoulujen välistä integraatiota ja sidosryhmien johtamista, mikä onkin jo vuosia ollut sydämen asia.

Kolme vinkkiä kiteytettynä vuosien varrelta korkeakoulujen johtamiseen liittyen. Ei rakettitiedettä, vaan ihan peruskamaa.

1.Luota ihmisiin ja ole aito itsesi

Pyri lähtökohtaisesti aina luottamaan kohtaamiisi ihmisiin. Suhtautuessasi myönteisesti ja luottamuksella kohtaamiisi ihmisiin rakennat ilmapiirin, joka korostaa onnistumisia. Ihminen, johon luotetaan, yltää todennäköisesti parhaimpaansa. Kuinka sitten rakennat luottamusta? Yksinkertaisti ole kiinnostunut toisesta ja pyri tukemaan ja mahdollistamaan hänen onnistumisensa. Ja ole aina oma aito itsesi.

2.Selkeytä ydinviesti ja tavoite pirstaleisen maailman keskeltä

Elämme melkoisessa informaatiotulvassa ja kompleksisessa maailmassa. Kuinka varmistat, että joukkueesi etenee yhteistä määränpäätä, yhteisiä tavoitteita kohti? Jokainen varmasti kokee ja näkee tilanteen ihan omalla tavallaan. Selkeytä siis ydintavoite, ja toista sitä usein. Pyri jäsentämään, kiteyttämään ja viestimään tilannekuva yhä uudestaan ja uudestaan. Mieti, miten jokaisen työntekijän panos kytkeytyy osaksi yhteisiä tavoitteita? ps. en tietenkään väitä olevani tässä mikään mestari, mutta ainahan voi parantaa. 😉

3.Usko yhteistyön voimaan

Kukaan ei yksin voi pärjätä (työ)elämässä, vaan rinnalle tarvitaan aina muita. Mieti aina, kuka tai ketkä voisivat olla missäkin projektissa tukenasi. Äläkä unohda, ketkä ovat tukeneet sinua. Muista kiittää ja olla kiitollinen heille, jotka sinua ovat auttaneet.

Ja lopuksi etenkin näin joulun alla, suhtaudu armollisesti omaan tekemiseesi. Asioilla on tapana järjestyä.

Hyvää joulua ja onnellista vuotta 2023!

Ile